Malawi 27-04-2004 t/m 02-05-2004 en 24-05-2004 t/m 29-05-2004

27-04-2004

De grens bij Malawi is geen enkel probleem. In een paar minuten zijn we de grens over. Als er veel fietsen te zien waren in Zambia, nou in Malawi hebben ze nog veel meer fietsers. Het waait heel hard en ze trappen zich rot met en tegenwind en bergen (en regen). De grensovergang bij Malawi verloopt heel vlotjes en om 12 uur zijn we bij Mchinji waar onze wegen zich scheiden. We gaan op het kruispunt nog wat drinken met Paul en Renate en dan zijn we weer met z'n tweetjes. Het is onwijs gezellig geweest met Paul en Renate en we hopen ze in de toekomst nog te zien. Misschien als ze ergens een camping beginnen!.

We rijden over een hele goede asfalt weg naar Kasungu en dan door de bergen naar Mzuzu. Het uitzicht is schitterend, bergen, bossen, leuke dorpjes en vriendelijk zwaaiende mensen. Om 5 uur komen we in Mzuzu aan net te laat voor de bank. We gaan op advies van P&R naar Flame Tree Lodge waar de eigenaresse ons gillend van blijdschap binnen haalt. Blijkt dat ze dacht dat Paul en Renate terug waren gekomen en niet dat ze zo blij was dat wij er waren. Het is eigenlijk geen camping maar we mogen de auto in de tuin zetten en daar gewoon slapen. Het vlees bij de Shoprite in Chipata rook vreemd dus hebben we geen vlees gekocht dus koken we maar niet zelf. Geld om wat te kopen in Mzuzu hebben we ook niet, dan maar uit eten bij de Flame Tree. Hier krijgen we als groente Reep (de groente die we op weg naar Kafue van een boer gekocht hadden maar niet gebruikt hebben). Dit smaakt een beetje als gekookte sla (niet echt lekker), maar we weten nu in ieder geval hoe het smaakt.

We kijken nog een tijdje tv (Friends met nederlandse ondertiteling) en gaan dan in de gietende regen naar bed. Het regent zo'n beetje de hele nacht.

28-04-2004

De tent is zeiknat en het giet nog steeds. Dus werken we wat aan de website in de hoop dat de regen stopt. Peter gaat nog naar de Toyota garage om z'n olie te laten verversen. Maar de prijzen zijn belachelijk hoog zo'n 225 euro voor het vervangen van oliefilter en dieselfilter. Dit is zelfs duurder dan in Nederland. Dan doet Peter het zelf maar (maar niet in de regen). Om 12 uur is het nog steeds niet droog dus klappen we de tent maar nat op en gaan op weg. We hebben besloten om in ieder geval even naar het Lake Malawi te gaan want dat moet je toch op z'n minst gezien hebben. We rijden door de mist en regen naar Nkhata Bay met het idee om bij de Flame Tree Lodge in Chintheche te gaan kamperen. Op het kruispunt van Chinteche/Nkhata staan een aantal souvenierstandjes. Uiteraard gaan we even kijken en als ze beginnen over of we iets te ruilen hebben wordt het 1 grote chaos van mensen die iets willen verkopem voor spullen en wat kwacha's. Peter is allang blij om wat van die zooi af te komen dus kopen we veel souveniers. Allen is het mijn taak om te zorgen dat het allemaal in de auto past. We zijn daar 31/2 uur en we besluiten om naar Nkhata Bay te gaan want dat is en dichtbij (5km) en we hebben een waypoint van een camping. Zodra we Nkhata Bay inrijden zien we het meer en de zon. Ik ga even bij The Big Blue Lodge kijken en dat ziet er onwijs leuk en gezellig uit. Een Ier Steve die de boel runt en veel rasta's en lokale mensen van het dorp. Peter gaat een spelletje Bao (balspelletje) met Sovjet doen en dat loopt uit tot een paar uur spelletje doen. Heerlijke gegrilde vis gegeten en lekker zitten kletsen met wat backpackers. Sovjet maakt zelf die Bao spelletje en we bestellen er 1 bij hem met de naam van Coonan erin gegraveerd. Het is heerlijk slapen met het geluid van de golven en raggae en house muziek op de achtergrond.

We zijn nu verplicht om nog een dag te blijven want er moet wat onderhoud aan de auto gedaan worden en we hebben het Bao spel bestelt.

29-04-2003

Het giet 's nachts en 's ochtends dus geen mooie zonsopgang. Na de regen moeten alle spullen die we de dag ervoor gekocht hebben ingepakt worden. Gelukkig passen alle souveniers in de auto (behalve het stoeltje dan), dus is Peter tevreden. Na een paar weken met Paul gereisd hebbende heeft Peter de gewoonte overgenomen om me te pesten met het kopen van souveniers en vooral de grootte van de spullen.

Peter gaat het oliefilter zelf verwisselen als hij ontdekt dat Toyota in ZA een verkeerd filter heeft meegegeven. Dus vragen we aan een monteur of hij voor zo'n filter kan zorgen. Geen enkel probleem, de man gaat met het voorbeeld naar Mzuzu en komt terug met het juiste filter. Nu kost het filter (origineel Toyota) nog minder dan de helft (inclusief vervoer naar en van Mzuzu) vergeleken met de prijs die de Toyota garage in Mzuzu had opgegeven. Soms wordt je het wel eens zat dat ze belachelijke prijzen vragen aan blanken. Maar eind goed al goed. De hele dag spelletjes Bao gedaan (ik heb zelfs 1 keer gewonnen) en getypt.

's Middags komt er een Duitse Landcruiser het terrein oprijden met Sandra en Oliver. Leuk stel en we hebben anecdotes uitgewisseld over het reizen door Afrika. Helaas gaan zij verder naar het zuiden en wij gaan naar het noorden, want anders hadden we graag nog een tijdje met ze opgetrokken.

Het bestelde Bao spelletje zou om 2 uur 's middags gebracht worden maar om 7 uur is Sovjet er nog niet met het spel. Hij leek zo betrouwbaar, noa dat was hij ook wel want om 8 uur was Sovjet er met het spel en met de naam van Coonan erin gegraveerd. Sovjet tekent het spel met een heel verhaal erbij. Nu hebben we zelf een spel e n zal ik eraan moeten geloven en moet ik het spel ook leren. Ik ben niet zo happig op het spelen van spelletjes met Peter want hij wint altijd, maar dit spel is wel heel erg leuk om te doen. Tot laat in de avond hebben we Bao gespeeld.

30-04-2004

Om 1/2 6 eruit want Steve, de eigenaar van de Big Blue lodge, heeft gevraagd of we wat foto's van de zonsopgang wilden maken. We zijn er net uit als het begint te storten, nee he niet weer regen. Ik ben op slag zo chagerijnig als het maar kan. Zo'n mooe plek om te staan en dan die klote regen. Zodra Sovjet de nootjes komt brengen om het Bao spel te kunnen spelen (je kan ook steentjes gebruiken maar het is origineler met nootjes) gaan we verder rijden naar het noorden. We zeggen uitgebreid gedag tegen Ollie en en Sandra en we gaan op weg naar Tanzania.

Via de www.deexpeditie.nl weten we een leuke campsite aan het meer en omdat we toch wel redelijk moe zijn besluiten we om maar niet ddor te rijden naar Tanzania maar even een rustpauze te nemen. Bij Chitimba (vlak bij Livingstonia) gaan we naar de Chitimba Beach campsite/lodge, direct aan het meer met een zeer tropische uitstraling. Heerlijk aan het strand met uitzicht op het meer en met de bergen op de achtergrond en met puppies, honden en katten. Ook het sfeertje is lekker relaxed samen met een engels stel Abi en Alex en de eigenaars van de campsite (John en Leida) lekker een avondje doorgezakt (Peter dan want ik kon niet drinken omdat ik aan de antihistamine was vanwege een uitslag op m'n gezicht en borstkast). Peter lekker aan de Malawian Hooligans, een mengsel van heel veel soorten drank in cola, en dus flink aangeschoten. Gierend van de lach met z'n allen een tekening van Assepoester en Tinkerbell wat aangepast (zeg maar rustig verkracht) zodat ze er niet meer zo onschuldig uitzagen.

We hebben ons ook afgevraagd wat een tekening van lippen en een kruis erdoor betekent op een pakje lucifers, maar geen van allen had een idee (alleen maar gekke), dus als iemand het weet mail ons dan even.

De eigenaars van deze campsite zoeken nog een manager(s) om de campsite een tijd te beheren, dus als iemand interesse heeft (Paul en Renate misschien). Het is zo gezellig en we zijn het zo zat en we hebben zin in een dagje strand dat we besluiten om nog een dag te blijven.

01-05-2004

1 Mei, de dag van de arbeid, maar voor ons de dag van het niets doen en luieren op het strand (dachten we). De dag begint met een schitterende zonsopgang om 1/2 6 en op het moment dat ik het bed uitschiet om er foto's van te maken begint het weer te storten. Gedver, alles nat en weg dagje strand. Maar we blijven optimistisch want misschien komt de zon nog. Nou vergeet het maar, geen regen meer na 10 uur maar ook geen zon. Ik kreeg van een collega een mailtje dat iedereen op werk het nogal vond tegenvallen hoe bruin ik was, nou de reden is regen (maar ook blijven we zoveel mogelijk uit de zon want het verouderingsproces gaat wel erg hard met een Afrikaans zonnetje). Dus spelen we Bao, computerspelletjes en probeer ik een boek van Paul Theroux te lezen over een overland trip. Als we er al over gedacht hadden om de mooie route (vlgs Paul en Renate) naar Livingstonia te doen dan is dat idee meteen weer over met de regen. De weg schijnt nogal stijl en glibberig te zijn en dat samen met ons hoogtevrees is het geen goed idee om dit te doen als de wegen nat zijn. Weer sucks, boek sucks, temperatuur sucks m.a.w. deze dag is niet een van m'n favorieten van dit jaar.

Tijdens het eten ontmoeten we Dave, die een camping in Kilwa heeft en die regelmatig overlandtrips organiseert door Tanzania en Mozambique. We krijgen allemaal info over de wegen en de ferry van Tanzania naar Mozambique. Is de dag toch nog positief geeindigd.

02-05-2004

Weer om 1/2 6 eruit en snel foto's gemaakt en de tent ingepakt voordat het weer gaat regenen. We wilden nog graag even gedag zeggen tegen Abi en Alex en John e4n Leida maar om 7.15 waren die nog niet op en zijn we maar gaan rijden. Ondanks de regen is de route langs het meer schitterend met mooie vergezichten, bergen en bloemen.

De grensovergang gaat gesmeerd en binnen een half uur zijn we bestempeld en kunnen we Tanzania binnen gaan. Een knul wil heel graag geld wisselen en ondanks dat we de koers niet weten gaat Peter toch maar wat geld inwisselen zodat we in ieder geval wat Tanzaniaanse shillingen op zak hebben. Je weet dat je besodemietert kan worden bij geld wisselen dus is Peter extra op z'n hoede. De geldwisselaars mogen niet het terrein op van de douane, dus gaat Peter even buiten het hek wisselen. Dan probeert een andere knul een wisseltruc toe te passen door te zeggen "give me that (een 10.000 shilling briefje) and I give you small money" Vervolgens wil hij twee briefjes van 500 te geven. Peter is gelukkig niet gek en vraagt heel vriendelijk "Is this a gift", en ze roepen in koor Yes Yes. Maar hun engels is blijkbaar niet zo goed want Peter pakt gewoon de twee briefjes aan en bedankt ze harteliujk voor de gift en loopt vervolgens het terrein van de douane weer op. Ze brullen en roepen dat hij de twee briefje van 500 terug moet geven maar Peter loopt gewoon door, start de auto en rijdt naar de slagbomen. De knul van het geld rent naar de slagbomen en eist z'n geld, waarop Peter hem vertelt dat hij niet besodemietert wil worden en dat ze die wissltrucjes bij hem niet moeten uithalen. En zegt Peter erbij, jullie zeiden dat het een gift was en ik heb jullie ervoor bedankt. Ondanks de smeekbeden rijdt Peter gewoon door. Misschien laten ze het in vervolg wel om zulke trucjes met Nederlanders uit te halen. Overigens bleek achteraf dat de wisselkoers wel laag was en hebben ze toch wel aan ons verdient. (1000 shilling is ongeveer 80-90 eurocent) dus echt arm is die gozer er niet van geworden.

Op naar tanzania en hopen dat de regen over is.

Samenvatting Malawi 27-04-2004 t/m 02-05-2004

27-04-2004 Grens Chipata-via Mchinji naar Mzuzu, Flame Tree Lodge (S11 27,260, E 34 00,670). Het is geen camping maar we mogen in de tuin staan van de enthousiaste eigenaresse Maggie. Leuke lodge met vriendelijk mesnen.
28-04-2004 t/m 29-04-2004 Nkata Bay, Big Blue Lodge (S 11 36,258, E 34 17,959) 150 sh p/p/p/d.Onwijs gezellige campsite direct aan het meer en met lekker eten (vooral de gegrilde vis). Helaas hadden wij geen warm water maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de sfeer. Pas wel op want langs de weg naar Nkata Bay staan souvenierwinkeltje (kan nogal verleidelijk zijn) waar je kan handelen met spulletjes.
30-04-2004 t/m 01-05-2004 Chitimba, Chitimba Beach campsite/lodge (S 10,35,086, E 34 10,399). Mooie plek aan het strand met een tropische uitstraling en gezellige bar en lekker eten.